top of page

MEER INFORMATIE

V&V-velden.jpg

Wij werken met een door ons ontwikkeld model: de Velden van Veerkracht & Verbinding©. Dit model is gestoeld op twee toonaangevende theorieën uit het lichaamswerk en de theaterwereld: "de Polyvagaal theorie" van Stephan Porges en "the cirkels of Presence" van Patsy Rodenburg. 

De Polyvagaal theorie noemen we wel de 'wetenschap van veiligheid'. Het gaat over de werking van je autonome zenuwstelsel.

The Circles gaat over 'Presence' en beschrijft hoe je de energie die door je stroomt positief kan beïnvloeden om in de optimale staat 'second circle' te blijven.

De Velden Veerkracht en Verbinding© zijn een schematische weergave van verschillende toestanden waarin het autonome zenuwstelsel je kan brengen (waaronder stress). Zo'n toestand heeft direct en onbewust consequenties: het beïnvloedt je brein, je gedachten, je energie, je gevoelens, hoe je je verhoudt tot anderen, hoe je eruit ziet, hoe je overkomt, hoe je luistert, praat en beweegt. Zo allesomvattend is de werking van ons zenuwstelsel.

 

Door oefening kun je 'de velden' door en door leren kennen zodat je de signalen van je lichaam direct weet te herkennen en te plaatsen in een veld. Dat geeft houvast en bewustzijn. De onbewuste actie van je autonome zenuwstelsel is bewust gemaakt. Je brein en je wil heeft er weer invloed op. Dat betekent dat je nu wat kan doen (of laten) om je systeem te helpen weer in het veld van flow kan komen. Dat heet reguleren of coreguleren. (Co)regulatietechnieken zijn onderdeel van de training. Je kunt ze na de training zelfstandig toepassen.

Leer de taal van je lichaam verstaan en je lichaamstaal in te zetten

De toestand van ons zenuwstelsel is bepalend voor de energie die door ons stroomt (onze energiehuishouding) en die wij uitzenden (uitstraling / charisma). Eigenlijk is het zenuwstelsel energie: + en - waartussen het stroomt. Door te werken met de Velden van Veerkracht & Verbinding krijg je meer regie over je energie. Dat werkt binnenin je maar straalt ook naar buiten. Het is voelbaar voor jezelf en voor anderen. Je kan zeggen dat zenuwstelsels de hele dag door met elkaar communiceren. Het effect in communicatie en presentatie is groots.

 

Onze trainingen met de Velden van Veerkracht & Verbinding© leren je meer aanwezig en bewust te zijn in ieder aspect van je leven. Het brengt je in contact met je volledige potentieel.

Beheer je staat van zijn en de energie die je uitstraalt

Wist je dat

VEERKRACHT

Of je veerkrachtig bent hangt natuurlijk af van je mindset maar nog veel meer van je “bedrading”, je zenuwstelsel. Het is ons autonome zenuwstelsel dat zich aanpast aan onverwachte omstandigheden en uitdagingen. Het is een biologische gegeven dat 80% van de zenuwbanen die zorgen voor rust, herstel van verbinding vanuit het lijf naar de hersenen lopen. Bottum-up regulatie is veel effectiever dan top-down-regulatie.

VERBINDING

Voor verbinding is veiligheid nodig. Dat is een biologisch gegeven. Als ons primitieve overlevingssysteem 'aan' gaat dan gaan we uit verbinding. Als het ‘veilig’ is komt dat deel van ons zenuwstelsel dat ‘het sociale betrokkenheidssysteem’ heet weer online. Dit deel huist in ons hartgebied en is verbonden met de gezichtsspieren. We noemen het de gezicht-hartverbinding.

PRESENCE

De kwaliteit van je aanwezigheid.

Wist je dat veerkracht en verbinding de kwaliteit van je aanwezigheid en de energie die je uitzendt beïnvloeden? Het heeft invloed op hoe je je verhoudt tot anderen, hoe je eruit ziet, hoe je overkomt, hoe je luistert, praat, denkt, voelt, leert en werkt.

bottom of page